A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, туризму, молоді та спорту Кам'янка-Бузької міської ради

Протидія булінгу

Дата: 04.12.2023 16:57
Кількість переглядів: 25

Працівники Благодійного Фонду «Право на захист» спільно із «Центром допомоги врятованим» провели захід присвячений протидії булінгу у закладах освіти.

Серед сучасної учнівської молоді  останнім часом надзвичайно  загострилася проблема  насильства, довготривалих агресивних проявів  та цькування у міжособистісних стосунках. Запобігання та профілактика  випадків шкільного насильства  є найважливішим завданням  педагогів та психологів, оскільки жорстоке ставлення  до дитини неминуче  призводить до низки руйнівних наслідків.

Що таке булінг? Булінг являє собою діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій. Такі дії вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю особи, яка стає жертвою булінгу.

Булінг призводить до низки педагогічних (шкільна дезадаптація, академічна неуспішність), психологічних (психологічні розлади, закріплення в свідомості негативних уявлень про себе, зниження самооцінки, порушення соціалізації, соціальна дезадаптація), медичних (травматизація) наслідків.

Протидія булінгу потребує комплексного підходу і взаємодії між учасниками освітнього процесу та державними органами. Під час заходу представники шкільної громади та дошкільного виховання були ознайомлені з особливостями поширення масових негативних явищ булінгу з огляду на розуміння проблеми насильства над дітьми та його видами. Окреслили правові та психологічні аспекти протидії та профілактики булінгу, наголосили на необхідності формування правосвідомості і правової поведінки дітей, їх батьків та педагогічних працівників. Обговорили необхідність створення на базі освітніх закладів алгоритму реагування на випадки насильства серед дітей: чіткий алгоритм можливих дій, відповідальності та компетенції вчителя, представників адміністрації, психолога і соціального педагога.

Нагадуємо, що у випадку, якщо вам стало відомо про випадок булінгу, або ви підозрюєте про булінг, можна звернутись за телефонами довіри:

1. Гаряча телефонна лінія щодо булінгу 116 000;

2. Гаряча лінія з питань запобігання насильству 116 123 або 0 800 500 335;

3. Уповноважений Верховної Ради з прав людини 0 800 50 17 20;

4. Національна поліція України 102.

5. Уповноважений Президента України з прав дитини  044 255 76 75


« повернутися

Вхід для адміністратора